Inschrijven


*|MC:SUBJECT|*

Bestel nu voordelig bosplantsoen, zoals beuk, haagbeuk, liguster en els. Bij bestelling voor zaterdag 14 oktober ontvangt u een extra korting van 10% op een bos van 25 stuks.


Openingstijden:
Vrijdag: 9.00 - 18.00 uur
Zaterdag 9.00 - 17.00 uur

Bosplantsoen

De herfst is de beste tijd om bomen en struiken uit de volle grond te planten. Let op: sommige planten zijn alleen op bestelling leverbaar.

Bosplantsoen kan worden geplant vanaf 20 oktober tot ongeveer half april. Bosplantsoen kan de hele winter worden geplant tijdens niet vriezend weer. (Als het voor of na het planten vriest is niet erg).

Bestellen kan nu per mail of via ons contactformulier. Zie onze lijst hieronder waaruit u kunt bestellen. Als u bestelt voor 14 oktober, dan krijgt u bij afhalen op vrijdag 20 of zaterdag 21 oktober een extra korting van 10% per bos van 25 stuks. Duidelijk het aantal en de hoogte vermelden. U krijgt een bevestiging terug. (Dit kan soms enige tijd duren)

Met bosplantsoen wordt bedoeld dat de planten niet met een kluit of in een pot worden geleverd, maar dat de wortels kaal zijn en dat er, meestal, 25 planten in een bos zitten. Planten zoals haagbeuk en elzen hebben geen last van een strenge winter en ook is de hergroei bij deze planten goed als op tijd wordt geplant. Eind oktober-november zijn de beste maanden om te planten, omdat de planten dan in rust gaan, maar bosplantsoen kan geplant worden tot ongeveer half april. Daarna  komt er blad aan de planten en worden deze planten alleen geleverd in pot, wat natuurlijk veel duurder is.

Het bosplantsoen wat wij leveren is haast allemaal een keer verplant op de kwekerij! Bij het verplanten komen de planten verder uit elkaar te staan en wordt het wortelstelsel beter. Hierdoor krijg je sterkere planten en slaan ze beter aan als ze in de tuin worden geplant.

Voor de meeste hagen geldt: 5 planten per strekkende meter. Voor een dubbele rij 10 planten.
Voor windsingels geldt: 3 tot 7 planten per m2. Meestal wordt hier gewerkt met WIJKERS EN BLIJVERS. Als je veel planten op een m2 zet dan is het snel dicht en heb je minder onderhoud. Na enige jaren worden de WIJKERS, dit zijn meestal de snelgroeiers, er tussen uit gehaald (afgezaagd).

Hoe krijg je de mooiste haag?
Minimaal 5 planten per strekkende meter. Vaak worden 2 of meer rijen geplant. Plant dan in het verband (= om en om) Dus: 1 rij 5 planten, 2 rijen 10 planten enz per strekkende meter. De haag wordt dan dichter en kan smaller worden geknipt.Bij het planten van bosplantsoen moet u altijd rekening houden met enige uitval! Daarentegen is bosplantsoen wel 2 tot 3 keer zo goedkoop als planten die in pot zijn gekweekt en loont het dus toch. Beuken (Fagus sylvatica) worden zeer veel als bosplantsoen geleverd. Vaak worden beuk en haagbeuk (Carpinus betulus) door elkaar gehaald. Haagbeuk is een gemakkelijke plant. Beuk is een lastige plant om te verplanten. Lees op onze website het verschil!

Bosplantsoen is over het algemeen sterk en goedkoop. Bedenk echter wel dat de hergroei altijd beter is als ook aandacht wordt geschonken aan de grond waarin wordt geplant! Planten in goede potgrond geeft altijd een beter resultaat, ook voor planten die weinig eisen stellen.

Hieronder volgt een lijst met bosplantsoen en de prijzen:

Acer campestre. Spaanse aak


60-100 cm. Per stuk 1,00 euro. Per bos van 25 stuks 17,50 euro.

Vrijdag 20 en zaterdag 21 oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl)

De Acer campestre wordt veel gebruikt op plaatsen waar weinig wil groeien. Kan ook zeer goed tegen vervuilde lucht. 5 planten per strekkende meter. Ook wordt de Spaanse aak gebruikt voor vakbeplanting en in ' Zeeuwse hagen' Hij kan gemakkelijk hoger dan 2 meter worden, maar u kunt hem ook laag houden door te snoeien. 

Alnus glutinosa. Els.


90-120 cm. Per stuk 1,00 euro. Per bos van 25 stuks 17,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10% extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober  (info@weigelia.nl)

De els kan op haast elke grondsoort en kan ook zeer goed tegen nattigheid. Als u snel een goedkope, zeer sterke windbestendige haag wilt hebben dan is de els een goede oplossing. Groeit snel en kan goed worden gesnoeid. 5 planten per strekkende meter. Wordt ook gebruikt in windsingels.

Amelanchier lamarckki. Krentenboom.

50-80 cm. Per stuk 1,50 euro. Per bos van 25 stuks 27,50 euro.


Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10% extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl)

De Amelanchier bloeit met creme witte bloemen in april-mei. Zeer mooie bladverkleuring in de herfst. Wordt gebruikt in 'Zeeuwse hagen'. wordt 2 tot 3 meter hoog. Eventueel snoeien direct na de bloei.

Berberis thunbergii 'Atropurpurea' Zuurbes


 30-50 cm. Per stuk 1,00 euro. Per bos van 25 stuks 17,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Deze Berberis kan zeer goed op moeilijke plaatsen worden geplant. Voor haag 5 planten per strekkende meter.
Deze Berberis wordt ook gebruikt voor vakbeplanting.
Kan ook goed worden gesnoeid. In zachte winters bladhoudend.

Betula pendula. Berk.

90-120 cm.  Per stuk 2,50 euro. Per bos van 25 stuks 25,00 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Deze berk stelt weinig eisen aan de grond. Wordt vaak met meerdere planten bij elkaar gezet waardoor het lijkt dat hij meerstammig is. Veel gebruikt in windsingels. Kan eventueel gesnoeid worden in augustus. (bloeden)

Carpinus betulus. HAAGBEUK.

60-90 cm 1,25 euro. Per bos van 25 stuks 22,50 euro.
100-120 cm 2,00 euro. Bos van 25 stuks 47,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Haagbeuk heeft ruw blad. De haagbeuk verliest zijn blad in de winter. De haagbeuk groeit sneller dan de beuk en is goedkoper in aanschaf. Er worden minder eisen aan de grond gesteld. Let op: haagbeuk is wat anders dan beukhaag! 

De haagbeuk is zeer geschikt om een haag van te maken. 5 planten per strekkende meter. Vaak wordt een dubbele rij geplant, u heeft dan 10 planten nodig per strekkende meter.

Cornus alba 'Sibirica'  Rode kornoelje. 


60-80 cm. Per stuk 1,00 euro. Per bos van 25 stuks 22,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

De rode kornoelje stelt weinig eisen aan z'n standplaats. Hij bloeit met witte schermen in het voorjaar en krijgt daarna blauwe bessen. Blad verkleurt in de herfst prachtig. In de winter rode takken. Wordt veel gebruikt in windsingels en op plaatsen waar het erg tocht. De hoogte is 3 meter, maar je kunt hem zeer goed snoeien, zelfs bij de grond afknippen

Cornus stolonifera 'Flaviramea' 
Gele kornoelje


60-80 cm. Per stuk 1,00 euro. Per bos van 25 stuks 22,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

De beschrijving is hetzelfde als bij de rode, alleen is de kleur wit.

Crataegus monogyna. Meidoorn.

40-60 cm. 1,00 euro per stuk. 25 voor 17,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

De meidoorn kan haast overal worden toegepast. Door de doornen kan het een ondoordringbare haag vormen.
Bloeit met witte bloemen in het voorjaar en krijgt daarna bessen. Wordt ook veel gebruikt in windsingels en je ziet hem veel in de 'Zeeuwse haag'.

Fagus sylvatica  Groene beuk. 

60-90 cm 1,25 euro per stuk. Per bos van 25 stuks 27,50 euro.
120-150 cm 3,50 per stuk. Per bos van 25 stuks 75,00 euro.
150-175 cm 5,50 per stuk. Per bos van 25 stuks 125,00 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).
 

De beuk heeft glad blad. In de winter behoudt de beuk zijn blad beter dan de haagbeuk, mits hij op de juiste plaats staat. De beste tijd om beuken te planten is voor de winter.
De beuk stelt hoge eisen aan de grond. In kleigrond kan de hergroei van beuken tegenvallen. In zandgrond slaan ze beter aan. Daarom bij voorkeur kleigrond vervangen door potgrond van een goede kwaliteit.
De wortels van de beuken maken een schimmel. Zonder deze schimmel is de overlevingskans nihil. (wortels van beuken NOOIT voor het planten in een emmer water dompelen, de schimmel spoelt er dan af en zit in de emmer, een slechte start dus.) 
Dus heeft u kleigrond meng deze met tuinturf of potgrond of vervang de klei voor potgrond.
Voeg echter ALTIJD 'beukengrond' ( grond waarin beuken hebben gegroeid) toe. Grond toevoegen waarin beuken hebben gegroeid is een goede en goedkope manier om te zorgen voor een goede start. Wij hebben emmers zand afkomstig van een perceel waarin beuken hebben gegroeid, hier zit dus de schimmel in. 1 emmer is genoeg voor een bos van 25 planten. Als de beuken eenmaal aangeslagen zijn, dit is pas goed te zien na 2 jaar, dan doen ze het ook prima in kleigrond. Geef natuurlijk wel altijd water in droge periodes.
Overigens moet bij het planten van beuken, ook als aan alles is gedacht, altijd rekening worden gehouden met uitval. UITVAL VAN 10 TOT 30 % IS HEEL NORMAAL BIJ BEUKEN. ONDER ONGUNSTIGE OMSTANDIGHEDEN KAN DE UITVAL NOG GROTER ZIJN!

Tip: Als u een haag van beuken wilt planten dan kunt u er ook voor kiezen om een dubbele rij, in verband, te planten. U heeft dan niet 5 maar 10 planten nodig per strekkende meter. Als er dan planten uitvallen dan is het meestal niet nodig om in te boeten omdat er nog genoeg overblijven.

Fagus sylvatica 'Atropunicea'  Rode beuk. 

60-90 cm 2,75 euro. Per bos van 25 stuks 61,75 euro.
120-150 cm 6,75 euro. Per bos van 25 stuks 147,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Rode beuken zijn in aanschaf altijd duurder dan groene beuken, omdat ze langzamer groeien.

Zie verder de beschrijving hierboven bij 'Fagus sylvatica'.

Forsythia 'Spectabiles' 

60-100 cm. Per stuk 2,50 euro. 25 stuks voor 47,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Zeer sterke bloeiheester. Wordt gebruikt als solitair, in plantsoenen en windsingels en hagen. Stelt weinig eisen en kan gesnoeid worden. Een heester die vroeg in het voorjaar bloeit zoals de Forsythia kunt u direct na de bloei snoeien. Bij te laat snoeien zijn er het volgende jaar weinig bloemen.

Hypophae rhamnoides-duindoorn


40-60 cm per stuk 1,50 euro. 25 voor 27,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Deze struik kan 2 meter hoog worden. Heeft mooi grijs blad. Zeer sterk. Kan goed tegen zeewind. Krijgt oranje bessen. Weinig eisend en ideaal voor droge plaatsen. Lang bladhoudend. Vlinderplant.


 

Ligustrum ovalifolium. Groenblijvende liguster haag.

40-60 cm.  Per stuk 1,00 euro. Per bos van 25 stuks 14,75 euro
60-80 cm  Per stuk 1,25 euro. Per bos van 25 stuks 27,50 euro
100-125 cm Per stuk 1,75 euro. Per bos van 25 stuks 39,75 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

De liguster blijft in normale winters groen. Als het blad eraf vriest dan komt dat er meestal al weer snel aan in het voorjaar. De liguster kan zeer goed worden gesnoeid, maar je kunt ook een groenblijvende haag van enkele meters hoog krijgen. Als je de liguster niet snoeit of solitair zet dan bloeit hij in juni met witte, zeer lekker ruikende bloemen.

Philadelphus 'Virginal'  - Boerenjasmijn
 

40-60 cm. Per stuk 1,50 euro. Per bos van 25 stuks  24,75 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Zeer sterk. Wordt gebruikt in windsingels. Kan erg goed tegen wind. Groeit langzaam, maar wordt wel 3 meter hoog. Eventueel snoeien direct na de bloei in juni.

Ribes sanguineum 'King Edward'

40-60 cm. Per stuk 2,00 euro. Per bos van 25 stuks 29,75 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Sterke plant, zet hem niet op een te vochtige plaats. Combineert goed met de Forsythia. Kan gesnoeid worden na de bloei in april. Wordt gebruikt als haag en in windsingels.

Potentilla fruticosa.

30-50 cm. Per stuk 1,25 euro. 25 voor 25,00 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Zeer sterke, laag blijvende bloeiheesters. Er zijn veel Potentilla's die alleen in pot leverbaar zijn. Deze Potentilla vormt een uitzondering en is ook als bosplantsoen verkrijgbaar. De hoogte is ongeveer 80 cm. U kunt hem het beste elk jaar in maart of april bij de grond afknippen. Hij komt dan mooi terug, en bloeit dan overdadig.

Sambucus nigra. Vlier.

40-60 cm Per stuk 1,00 euro. 25 voor 17,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

De vlier kan overal groeien. Hij wordt 3 tot 5 meter hoog en in september kunt u vlier bessen jam of sap maken. Hij kan tot op de grond worden weggesnoeid. Groeit snel en stelt geen eisen aan de grond.

Sambucus nigra 'Aurea'. Gele vlier.

40-60 cm Per stuk 1,00 euro. 25 voor 17,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

De gele vlier groeit hetzelfde als de groene vlier, alleen is het blad in de zomer iets lichter van kleur.
De vlier kan overal groeien. Hij wordt 3 tot 5 meter hoog en in september kunt u vlier bessen jam of sap maken. Hij kan tot op de grond worden weggesnoeid. Groeit snel en stelt geen eisen aan de grond.

Spiraea vanhouttei. Spierstruik. 

40-60 cm. Per stuk 1,00 euro. 25 voor 22,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Sterke struik. stelt weinig eisen aan de grond. Veel gebruikt in windsingels. Bloeit mei-juni. Kan worden gesnoeid direct na de bloei. Kan 2-3 meter hoog worden.

Rosa rugosa.

40-60 cm. Per stuk 1,50 euro. Per bos van 25 stuks 22,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Deze roos kan overal staan. De sterk geurende bloemen worden rozenbottels waar je jam van kunt maken. Veel gebruikt als, ondoordringbare, haag. Kan in het voorjaar tot de grond worden gesnoeid. Gemakkelijke plant.

Syringa vulgaris. Sering.

40-60 cm. 2,50 per stuk.  Per bos van 25 stuks 67,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Deze sering bloeit met sterk, lekker ruikende bloemen. Kan goed tegen wind. Wordt veel in windsingels toegepast, maar kan ook solitair. 2 tot 3 meter hoog. Bloeit in het voorjaar. Kan gesnoeid worden  direct na de bloei.

Viburnum opulus. Sneeuwbal.

40-60 cm Per stuk 1,00 euro. 25 voor 22,50 euro.

Vrijdag 20 en  zaterdag 21  oktober 10 % extra korting per bos, mits u per mail bestelt voor 14 oktober (info@weigelia.nl).

Zeer sterke plant. Bloeit met witte schermen in het voorjaar en krijgt daarna rode bessen. Wordt veel gebruikt in windsingels om ook in de herfst wat kleur te hebben. Stelt weinig eisen aan de grond. Wordt 2 tot 3 meter hoog.

Overig bosplantsoen.

Afgelopen jaar hebben we diverse keren vraag gehad naar bosplantsoen wat we niet standaard in ons assortiment hebben. Het onderstaande bosplantsoen kunnen wij ook leveren mits voor 14 oktober is besteld. Dit bosplantsoen kan alleen in bossen van 10 of 25  stuks van 1 soort worden besteld en ze kosten allemaal :

10 stuks voor 12,50 euro.
25 stuks voor 22,50 euro.

TIP: als je meerdere planten bij elkaar zet heb je sneller een grote bos


LET OP: DIT ZIT NIET STANDAARD IN ONS ASSORTIMENT EN IS DUS NIET VOORRADIG ALS NIET IS BESTELD!!!!!!

Rhamnus fangula  40-60
Populus nigra 'Italica' 60-90
Corylus avellana 60-80
Prunus spinosa 40-60
 

Copyright ©*|2017|*. Kwekerij Weigelia B.V., voor fout geprijsde artikelen, uitverkocht, mailfouten e.d. kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld.
Afmelden van deze nieuwsbrief