Welkom bij Kwekerij Weigelia

Ijs-hortensiatuin

 

Door de late vorst, zeg maar late winter, zullen nu zeer veel bloemknoppen van o.a. Hortensia's bevriezen. Alleen door ze te beschermen kan schade worden voorkomen. In onze (privé) Hortensiatuin met zo'n 3000 hortensia's beregenen we de planten. Dit is zeer effectief als je het op de juist manier doet. Volgens het principe: als water bevriest dan komt er warmte bij vrij. Door voortdurend water te blijven sproeien wordt de temperatuur niet lager dan 0 graden. Het is een methode die we al een paar jaar met veel succes toepassen. Omdat het nu, bijna lente, de gehele dag onder het vriespunt is en het ook nog erg koud is ontstaat er al snel heeeeeeeel veeeeeeel ijs omdat de sproeiers voortdurend aan ( moeten) blijven. Door te beregenen ontstaat er tijdelijk een sprookjes landschap.

N.B. het ijs moet dus voortdurend nat worden gehouden zodat de temperatuur van het ijs niet onder de 0 graden komt. ( Een glas cola waar ijs in zit heeft ook een temperatuur van 0 graden)

 

 

13-03-2013 was de ijstuin te zien bij Hart van Nederland. Zie hieronder de video:

 

 

 

Maandag 11 maart 2013: Om de hortensia knoppen is een laag ijs gekomen. Duidelijk is te zien dat de knoppen, die al goed uitlopen helemaal ingepakt zitten in ijs.

 

Maandag 11 maart: Behalve ijs om de knoppen van de hortensia's hangen de ijspegels ook aan de bomen. De ijspegels worden elk uur 5 tot 8 cm langer! Als het zo koud blijft dan hangen de pegels morgen al op de grond.

 

Als je maar een paar hortensia's in je tuin hebt dan kun je de planten beter afdekken met een doek o.i.d. Zeker met de vorst die nog gaat komen kunnen zeer veel knoppen nog bevriezen. Alleen nat gooien en daarna stoppen met beregenen kan voor zeer grote schade zorgen omdat de temperatuur van het ijs dan net zo koud wordt als de omgeving.