Welkom bij Kwekerij Weigelia

Activiteiten

OPEN HORTENSIATUIN 2017

ELKE VRIJDAG EN ZATERDAG (vanaf 9.00uur) IN JULI GRATIS TE BEZICHTIGEN VOOR LIEFHEBBERS MET ZATERDAG 8 JULI IMKER GERRIT PONNE MET ZIJN BIJEN EN BIJENPRODUCTEN (van 10.00 - 16.00 uur)

 

DE HORTENSIATUIN IS DIT JAAR HELEMAAL SUPER!!

  

 

OP VERSCHILLENDE DAGEN IS IMKER GERRIT PONNE AANWEZIG, HOUDT VOOR DE DATA DE NIEUWSBRIEF IN GATEN

 

OOK VEEL GEUR EN VLINDERPLANTEN EN WIE ER OOG VOOR HEEFT BIJZONDERE PLANTEN ZOALS

 

DE TULPENBOOM

 

OF DE GUNNERA / REUZENRABARBER.

 

 

   

 

Fruitboomdag op zaterdag 25 februari 2017

Fruitboom specialist Gerrit Ponne weet erg veel over snoeien, plantkeuze, ziektebestrijding, enz. Hij is zaterdag 25 februari aanwezig van 10.00 - 16.00 uur. Toegang is gratis.

 

Gerrit geeft adviezen.

 

Gerrit snoeit...

 

en snoeit.

 

‘Kijk,’ zegt meneer Gerrit Ponne die bij kwekerij Weigelia een gratis uiteenzetting houdt over het snoeien van vruchtbomen. ‘Die lelijke uitsteeksels noem ik kapstokken, ja mevrouw, u hoort het goed, kapstokken. En die horen niet thuis in een boom. Geen gezicht, dus mensen alsjeblieft, als je snoeit, snoei die takken dan zo kort mogelijk af.’ Knip, knip.

Het is zaterdagmorgen, voorjaar 2015. Mijn oudste zoon en ik volgen geboeid het verhaal van een man die weet waarover hij praat en het schoolkrijtje als een snoeimes hanteert. Een natuurmens en vanochtend zo scherp als een ouderwetse leraar die met dwingende ogen en een paar woorden een ongeduldige vragensteller op zijn plaats zet. ‘Ho, geduld, meneer, u komt zo aan de beurt. Eerst deze dame, want zij zit er al een tijdje. Wat is uw vraag, beste mevrouw?’
Uit eigen ervaring weet ik dat het onderhouden van vruchtbomen een vak apart is en ook dat je snoeien niet zo maar even leert uit een boek. Ik heb vier fruitbomen waarin elk jaar appels hangen, maar ontdek telkens weer dat appelbomen in tuinen van anderen veel meer vrucht dragen dan de mijne. Ik snoei niet goed en ik hoop erachter te komen hoe het wél moet. Die morgen geeft Gerrit Ponne een simpele snoeitip die ik makkelijk onthoud en een maand later in praktijk breng. En het werkt!
Mijn appeloogst is dat jaar beter dan ooit! Ik blijf plukken… manden en kistenvol. Niet eerder drinken we zoveel zelf gebrouwen appelsap en eten we zo vaak appelmoes van eigen pluk. Arme appelbomen, jarenlang snoeide ik maar wat aan. Vaak veel te vroeg in het jaar en op goed geluk. Het geheim van het snoeien dat Ponne met ons deelde, is als rijmpje makkelijk te onthouden: ‘Fruitbomen moet je pas snoeien als ze bloeien.’ Bron: Geert van Diepen - Rodi Media.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaasboederij 'de Franschman'  Zaterdag 19 september 2015

Op zaterdag 19 september komt boer Klaas van kaasboederij 'de Franschman' zijn heerlijke kazen bij ons verkopen. Hij maakt zelf een grote verscheidenheid aan kazen van de melk van 40 eigen koeien. Er is ook een foto instructie die stapsgewijs aangeeft hoe de kazen worden gemaakt.

Aanwezig van 10.30 - 16.00 uur.

 

Zaterdag 14 maart 2015: Tuinspecialist Nico Pancras verzorgt gratis tuinadvies

Maart is weer de maand dat de tuin ontwaakt. Om met frisse moed het nieuwe seizoen in te gaan verzorgt tuinspecialist Nico Pancras van lerentuinieren.nl op zaterdag 14 maart van 10.00 uur tot 14.00 uur vrijblijvende inloop voor de tuinliefhebber om alles wat men wil weten voor en over de tuin hem te vragen. Hij geeft antwoord op vragen over snoeien, onderhoud, de grondsoort en de planten keuze. Dit alles geheel gratis! Ook is er op deze dag de mogelijkheid om je met korting in te schrijven voor diverse kort lopende cursussen. Er is keuze uit onderhoud en snoeien, tuin en planten kennis en een workshop tuinontwerp.

Dit alles dus op zaterdag 14 maart bij kwekerij Weigelia, Westdijk 4, 1704 AK Heerhugowaard. Vanaf 10.00 uur tot 14.00 uur is de tuinspecialist aanwezig.